onsdag, august 10, 2011

Frankrike

Vi var i Frankrike i sommer! Jeg elsker Frankrike! Og etterhvert har jeg lært meg å like franskmenn også...
Da vi bodde der i 90/91 var jeg ikke spesielt begeistret. Men om det har noe med alderen min da å gjøre er uvisst, men sannsynlig.
I ettertid har jeg vært der flere ganger og blir mer og mer begeistret! Jeg snakker jo også fransk og det gjør kommunikasjon veldig mye lettere ettersom franskmenn overhodet ikke snakker engelsk.

Tenkte å legge ut litt bilder her da fra ferien i sommer... Det blir et laaaangt innlegg men les det den som har lyst!

Altså, vi reiste hele storfamilien... Fra venstre: Øystein Ambros (14), Hans Olav, Håkon (snart 13), Oscar (10), Therese, Peder (7)

Vi reiste sammen med familien Eder Murberg som var 4 stk.

Vi hadde leid oss et stort hus i Provence, en liten søvnig by/bygd som het Taradeau (taradå). Rett i nærheten av Vidauban (vidåbæ), Les Arcs (lesark) og Draguignan (draginjå).
Her var det god plass til alle 10. Vi kunne tilogmed vært en familie til med litt tilpasning.

St Tropez var vårt første stopp...
Her er det "Se og bli sett" faktoren som gjelder.
Vi tok båt fra Ste Maxime og steg i land i St Tropez blant alle Yachtene... Her gikk vi langs brygga også inn i byen for å spise.

Her ble Peder opptatt med å se på de som spilte petanque (hvilket de gjør overalt der nede). Da jeg hentet han sa han "Vi trengte ikke snakke sammen for å forstå hverandre. Mannen pekte på et sted der jeg kunne sitte og jeg forsto at jeg skulle sitte der for ikke å gå i veien - men du mamma, hva heter "kan jeg få være med?" på fransk"


Marineland er en sånn greie som jeg synes er litt "pes". Å stresse av gårde til en eller annen fornøyelsespark sammen med titusener av andre svette turister er ikke helt min greie. Men jeg har vært her før og synes de er flinke med showene sine. Så da dro vi hit for å se svette isbjørner i vannet, pingviner som går rart, dresserte spekkhoggere og morsomme delfiner. Og det var fortsatt et fint show!
Etterpå spilte vi minigolf på et kjempestort anlegg! Faktisk så stort at noen klarte å stikke av med sekken vår... Så da måtte vi innom politistasjonen da. Men det er en annen historie...

I franske småbyer kan man egentlig bare gå og rusle og nyte... Nyte livet, god mat, vin, et marked... Vi var innom flere småbyer, men den største småbyen i nærheten av der vi bodde heter Draguignan (draginjå). Der spiste vi lunsj og opplevde turens første styrtregn! En annen liten by var Lorges (lorzj) Her traff vi slutten av et marked og en koselig bakhage der vi spiste lunsj. Her var det flere av følget som hadde sitt første møte med snegler som måltid! Noen prøvde og likte, men Peder prøvde flere ganger ut og inn av munnen men til slutt kom snegla ut igjen og han ga opp...

Nice er en stor by på den franske riviera. Ingen tur uten besøk her. Gamlebyen i Nice er veldig sjarmerende. Vi fant oss en restaurant som lokka med deilig sjømat. Det var bare det at vi bomma på lunsjtidene (noe som er veldig lett å gjøre i feriemodus i Frankrike). Resultatet var at det kun var 1 kokk på plass og personalet hadde gått i dvale. Vi brukte over 2 og en halv time på lunsjen og godt over budsjett. Alle ville ha reker, bortsett fra Peder som ville prøve krabbe. Det endte med reker på Peder og krabbe på meg... 8 reker på hver var det vi ble servert og med en pris godt over gjennomsnittet var vi ikke spesielt imponert.

Men resten av gamlebyen svarte til forventningene og Peder ble opptatt av en trubadur som spilte franske gatesanger. Is måtte vi også ha. Oscar elsker sorbet og har funnet sitt eldorado i franske isdisker der det ikke finnes grenser for smaker og muligheter.


Strandpromenaden i Nice (Promenade des Anglais; promenad des anglé; den engelske promenaden) er verdenskjent og taler for seg selv.

Monaco er et bittelite fyrstedømme helt ved grensen til Italia. Det er faktisk et av verdens minste land. Og tettest befolka pr kvm. Her må man tjene en viss sum med gryn for få lov til å bo, men heldigvis ikke for å besøke. Her foregikk det et aldri så litte fyrstebryllup 2 uker før vi besøkte stedet og blomstene hang fortsatt på kirketrappa.
Det er flott panoramautsikt fra fyrstepalasset begge veier og gutta kunne peke på kjøreruta til Rally Monte Carlo på diverse spill. Artig å se det i virkeligheten.
På andre siden av byen ligger en liten topp som heter Monte Carlo. Her ligger byens Casino og det originale Cafe de Paris. Her samles de pengesterke for å vise fram de flotte bilene sine. Her så vi Ferrarier, Lambourghinier, Mercedeser, Bugattier og mange flere flotte navn. Øystein var skuffa over å ikke se flere Mustanger enn han gjorde men lot seg fortsatt imponere av en kromma Bugatti Veyron til den nette sum av 16 millioner norske kroner.

Dagen etter fortsatte vi bilgalskapen med litt gokart på programmet...

Så var det tid for avslapning og soling! Vi koste oss masse og ble solbrente (som seg hør og bør) og sløva i sola...Så stod Gap og Tour de France for tur. Vi reiste tidlig om morgenen (3 timer kjøring) i striregn. Etterhvert som vi kom høyere opp i fjella (faktisk nesten helt oppe ved alpene) så sank temperaturen til 12 grader. Men idet vi gikk ut av bilen så kom sola og tåka lettet. Og for et folkeliv! Vi stod 250 meter før mål og var helt i ekstase. Norske flagg hadde vi også med! Caravanen som kom et par timer før syklistene imponerte med styla biler, utkledning, musikk og moro... og masse gratiseffekter! Og med to norske på seierspallen så var jo dagen perfekt!

Ikke en tur til Provence uten vinsmaking!
En ettermiddag besøkte vi 2 vingårder og endte opp med esker med vin!

St Paul de Vence (sæ'pål dø vaans) er en av mine favorittbyer. En bitteliten by uten tilgang for biler ligger steinhusene klistret mot en liten topp. Vi parkerer rett utenfor og rusler inn i smale, brosteinsbelagte gater. Dette er byen for kunstnere. Kunstgalleriene ligger etter hverandre og byen er kjent for sine gode motiver og det spesielle lyset. En fantastisk utsikt er det derfra også.

Antibes er en by der havna er et av stedene du må besøke. Her ligger noen "små" og noen kjempestore yachter... Den ene yachten hadde seilbåt, motorbåt, rib, helikopter og to vannskutere. Det sier litt om størrelsen. Vi rakk ikke å gå i byen denne gangen, men reiste innom Cannes på veien hjem. Vi kjørte langs La Croisette og fikk med oss filmfestivalbygget, hotellet der alle celebritetene bor og flere stilige biler.

Siste kvelden lagde vi skalldyraften i huset og Katrine og jeg lagde Moules Marnieres (blåskjell) for første gang. Det ble fantastisk godt og du skal ikke se bort fra at vi lager det igjen!
 En super ferie er over! Vi har tatt med oss haugevis med gode minner hjem som vi skal leve på heeele vinteren!

4 kommentarer:

Nina J sa...

Ser helt herlig ut! Der skulle vi ha vøri gitt, helt bokstavelig!:( Flotte bilder, hadde du hatt stor nok printer, kunne du skrevet de ut i 12x12 og satt de rett inn i scrappealbum! ;)

Heidi sa...

Vi har virkelig fulgt i fotspora til hverandre! Veldig mange flotte bilder. :o)

Janne sa...

Det ser ut som om dere har hatt en fantastisk flott ferie med mange minnerike opplevelser ☺

Runa sa...

SÅ flotte bilder!
Artig å se igjen kjente steder :-)!
Åsså fikk du med deg "touren" også-DET er en opplevelse ja!Vi hadde Thor hushovd i brudd på vår "tour" i fjor :-D!